Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Αθήνα, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

4 Ιουλίου 2022, 21:00

Η Μαρία Φαραντούρη, η κορυφαία ερμηνεύτρια του Μίκη Θεοδωράκη –«η ιέρειά του» κατά δήλωση του ιδίου-, συμπράττει με τον εξαίρετο βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και τον σπουδαίο διευθυντή ορχήστρας Μίλτο Λογιάδη σε μία κατανυκτική μουσική βραδιά, αφιερωμένη στη μνήμη και την πολύτιμη παρακαταθήκη που άφησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται μέρη από το εμβληματικό Canto General, σε ποίηση του Χιλιανού Pablo Neruda, στην αυθεντική ενορχήστρωση του έργου για 15μελές μουσικό σύνολο και δύο χορωδίες – τη Χορωδία της ΕΡΤ και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων. Το Canto General (Γενικό Άσμα) του Χιλιανού Νομπελίστα αποτελεί μια ποιητική κοσμογονία της Λατινικής Αμερικής, έναν ύμνο στη γη και στον άνθρωπό της που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από εξωγενείς παράγοντες, μια κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στην καταπίεση των λαών, μια επίκληση στη ζωή, την ειρήνη, την ελευθερία, έναν νέο κόσμο φωτεινό και ελπιδοφόρο. Μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη μεταμορφώνεται σε μια σύγχρονη έντεχνη σύνθεση, με συνεχείς εναλλαγές στην πλούσια μελωδική γραμμή της, ένα έργο πολυρυθμικό, μία πολύμορφη αισθητική δημιουργία. Στα χείλη της Μαρίας Φαραντούρη και του Πέτρου Πανδή (των πρώτων ερμηνευτών του) γίνεται ένα πανανθρώπινο τραγούδι οικουμενικών διαστάσεων καθώς παρουσιάζεται στο διεθνές κοινό, στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Λατινικής Αμερικής και του Καναδά, όπου γίνεται δεκτό με ενθουσιώδεις κριτικές. Ιστορικές ακόμη και οι πρόβες του έργου στο Παρίσι, το 1972, ενώπιον του Pablo Neruda, και οι συναυλίες στην Αβάνα, το 1979 και 1981, ενώπιον του Fidel Castro.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, η Μαρία Φαραντούρη και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, πάντα υπό τη μπαγκέτα του Μίλτου Λογιάδη, ερμηνεύουν τραγούδια του Θεοδωράκη από γνωστούς και αγαπημένους κύκλους τραγουδιών του μεγάλου μουσουργού, σε ενορχήστρωση του πιανίστα Αχιλλέα Γουάστωρ.

ΝΕΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΙΣΚΟΙ